Výstava Trebišovski pisanki predstavuje vyše 970 kraslíc

05.03.2013 Trebišov

Trebišov 5. marca (TASR) - Výstavu veľkonočných kraslíc zdobených najrozličnejšími spôsobmi pripravilo aj tento rok pre verejnosť Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove. Pod názvom Trebišovski pisanki ju v pondelok (4.3.) otvorili v miestnom kaštieli.

"Návštevníci môžu na tohtoročnej výstave vidieť 972 súťažných kraslíc od 52 tvorcov, najstaršia vystavujúca účastníčka má 74 rokov, najmladším je deväťročný chlapec. Vo vitrínkach sú okrem kraslíc vystavené aj iné veľkonočné ozdoby, ktoré súvisia s jarnými sviatkami," uviedla pre TASR Beáta Kereštanová, riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove.

V poradí už 24. ročník súťažnej výstavy spestrujú sprievodné podujatia. Na Kvetnú nedeľu 24. marca bude pre záujemcov tvorivá dielňa zdobenia kraslíc spojená s pletením vŕbových korbáčov, konať sa bude aj medzinárodná súťaž vo veľkonočnom stolovaní. Súčasťou programu bude degustácia a prezentácia tokajských vín, ako aj ukážky zvykov a tradícií spojených s veľkonočnými sviatkami.

Techniky zdobenia

Techniky zdobenia vystavených kraslíc zahŕňajú vyškrabovanie, reliéfne zdobenie voskom, odrôtovanie, vosková batika, zdobenie zlatými detailmi i prelamovanie. Vidieť možno aj oblepovanie prámikmi, slamou, korálikmi a farebným papierom, zdobenie farbami, farbenie cibuľovými šupkami, oblepovanie bavlnkou, semienkami a textíliami, obväzovanie rastlinami, obháčkovanie, zdobenie tušom, kombinovaná technika, opaličkovanie a leptanie kyselinou.

Výstava je už tradične spojená s predajom kraslíc a výrobkov z pravého včelieho vosku. Návštevníci sa môžu kochať jedinečnou krásou typických veľkonočných ozdôb do 21. apríla, keď bude aj vyhodnotenie súťaže.
 

Vyberte región